Kreativni haos

Nemam atelje!
Nemam ni neku malu sobicu, pa da samo zatvorim bočice i izađem.
Imam dobru volju i znanje!
Imam gomile salveta, a nikad dovoljno.
Imam i drugog materijala i alata, boja, i puno malih plastičnih teglica i posudica u kojima čuvam boje.
I najvažnije, imam pomoć i podršku porodice.

Zbog neadekvatnih uslova za rad, kad odlučim da radim, radim mnogo stvari odjednom i to traje danima. Dakle, kad odlučim da radim, ništa me ne može sprečiti. Trudim se da sve bude pedantno, dobro osušeno, čisto, kad umrljam ne kažem: E, baš sam tako htela, već popravljam, šmirglam i ponovo bojim.
Tako, dok se jedna stvar suši, druga se boji u najmanje dva sloja, treća popravlja, a na nekoj petoj lepi salveta ili drugi dekorativni elementi. Zahvaljujući tome, završila sam tek kad je poslednji rad izlakiran „drugu ruku“, a po potrebi i treću.
Dok radim ne mislim ni o čemu, samo o tome kako bih…, da li bih dodala ovakav ili onakav detalj, da li bih krakel ili bih patinu, možda tranfer, čipku, okamenjenu ili običnu, neku trakicu… Vreme zaista leti. Meni prija.
Pa, evo, zavirite malo u moj „atelje“. Na ideju da vam pokažem delić svoje svakodnevice ovih dana, došla sam sedeći za stolom, lepeći salvetu, kad sam bacila pogled na ovu prvu sliku :

?????????????

?????????????

Ovo su delovi kafe stočića, obojeni u svetlo bež. Nije bio star, ali je ploča imala grešku, počeo je da se odlepljuje gornji sloj. Ceo sto je od obične oplemenjene iverice. Otkrila sam chalk paint u domaćoj radinosti i odluka je pala, biće sređen! Ispred je polica stara preko pedest godina, rad mog svekra, jednom dekupažirana, ali sam odlučila da malo promenim. Na zidiću ispod ograde, obavezan đubrovnik i četka, kao i dve teglice koje je obojila ćerka. Cveće iznad nisam slikala, ne uklapa se u priču, osim zbog cvetnih motiva na salvetama. Na podu, preko cele terase, najlon preko pločica, kao i na stolu preko mušeme. Našla se tu kesa sa salvetama koje su ušle u širi uži izbor, a konačan izbor napravim gledajući da li motiv odgovara predmetu i mojoj zamisli. Često se dešava da odvojim dvadestak salveta, pa ni jedna ne legne, onda ponovo biram iz dve velike kutije. Salvete uglavnom cepkam i čupkam oko motiva, da se lepše stope sa podlogom.

Na drugoj fotografiji je kutija s bojama, ima ih i van kutije, mesto je našla na podu, a između ima još manjih elemenata stočića.

?????????????

?????????????

?????????????

Sto je jednom stranom prislonjen uz zid, a iznad, levo je sims od prozora ćerkine sobe, kao stvoren da potrpam koješta: teglice s bojom, četke, sunđerčiće, a kao što vidite, tu se našla i kafa.
Haotično, zar ne. Ako pitate dešava li se da nešto „zaturim“, naravno da se dešava, onda kreće potraga, a ko traži taj i nađe.

Dok smo muž i ja bojili ove velike table od stočića, pomerali smo sto na sredinu. Tu mi je on pomogao, na čemu sam zahvalna, jer su ove velike ploče baš teške.
Tu oko mene, stalno se vrzma i nikad me ne napušta naš Lenon. Malo ga zbunjuje najlon na podu i najradije sedi ispod stolice na kojoj ja sedim, sakriven ispod duge haljine 🙂 Tu haljinu je trebalo da fotografišem, na njoj su tragovi gotovo svih mojih radova 🙂
Dok sam fotografisala, krenuo je da mu negde ne pobegnem, ali nisam uspela da ga lepo fotografišem, okrene se baš kad ne treba. Uspela sam kad se sakrio ispod stola i omiljene mu stolice.

?????????????

?????????????

Slike su napravljene pre podne. U toku dana, posao polako odmiče. Tegle i boca su dobile svoje salvete, ali na njima ima još da se radi.
Tako mi protiču dani. Da se zna.
Pišite mi ako vam se tekst dopao. Hvala za sve lajkove koje mi dajete, radujem se lajku, radujem se komentaru, a zadovoljstvo mi je da čitam vaše blogove, koliko vreme dozvoli.
Hvala!

Misao dana:

„Bogat sam. Imam oči. Ruke. I pune džepove dobrih riječi!“

                                                                                          (M. Antić)

11 thoughts on “Kreativni haos

 1. Sve je super, ali lenon je nenadmasan, onaj njegov pogled govori sve, mala neiskvarena dusa

 2. Gđo.Snežana,atelje je divan.Sve na jednom mijestu,doduše ponekad se zagubi po neka sitnica.
  Ali je čovjek pronađe i ispostavi se da je baš to detalj koji Vam treba da biste upotpunili vaš rad.
  Pritom dok radite okruženi ste dragim ljudima.A vaš Lenon je posebni pomagač.Veliki pozdrav!

  • Hvala Milena!
   Sve ovo kad ne radim, kao i materijali za druge tehnike, natrpano je na dve police ormara, tek tu kad krenem da tražim 🙂

 3. Pozdrav Neno ❤ 🙂 . Uvek mi je zadovoljstvo da vidim bar deo tvoje radne atmosfere. Imam mali predlog: pokusaj malo preglednije da postavis fotografije i objasnjenja istih. Mislim da ce onda ugodjaj citanja biti jos bolji ❤ . I nastavi ovako, na zadovoljstvo svih nas 🙂 .

Затворено за коментаре.