Šetnja čudesnim vrtom

Dragi moji,

Od kad plovim ovim virtuelnim vodama, upoznala sam puno divnih, dobrih ljudi. Sa nekima sam se, sticajem povoljnih okolnosti upoznala uživo i sprijateljila.

Nemojte mi zameriti što izdvajam, eto prilika je posebna, izuzetna, a i moja prijateljica je posebna… Mudra, plemenita, široke duše i velikog srca. Naša Olivera Karan ❤️ Olja Ka.

Prvi put smo se srele na otvaranju jedne izložbe na koje je Olja došla na moj poziv. Od tada smo se viđale više puta i uvek sam se sa tih susreta vraćala osvežena, kako se to popularno kaže, napunjenih baterija.

Olja voli ljude, naravno najviše svoje unuke i svoju decu, voli biljke i životinje, voli svoju baštu, voli da piše i da zapeva, Olja voli da voli.

Moja draga prijateljica piše divne priče, pesme i korisne tekstove na svom blogu „Od svega po nešto“, na Google platformi .

Tu dolazimo do povoda za pisanje ove priče. Olja je objavila knjigu. Naslov knjige je „Priče iz čarobnog vrta“, izdavač je Slovo pres, a korice je ilustrovala Oljina unuka Jana. Prva promocija je bila na sajmu knjiga, na žalost nisam mogla da odem, ali mi je ćerka kupila knjigu, pa sam je, razume se, pročitala i bila sam spremna za promociju koja je priređena pre dva dana u Kući Đure Jakšića.

     Nije to obična knjiga, knjiga kakvu blogeri najčešće objavljuju, zbirka tekstova sa bloga, mada su i takve knjige na svoj način vredne i zaslužuju našu pažnju i čitanost.

To je knjiga priča, sasvim drugačija od svega što sam do sada imala priliku da pročitam i saznam.

Kutak iz čarobnog vrta

Kutak gde Olja piše, neobično lep, sa pogledom na vrt, zar ne?

     Junaci priča su stanovnici i posetioci Oljine bašte, biljke svih vrsta, trave, cveće, drveće ukrasno i rodno, životinje, ptice, pa čak i cvrčak i ukrasne figure, a naravno i ljudi, jer u čarobni vrt dolaze unuci baštovanke Blage i drugi posetici. Ti neobični junaci imaju ljudska imena, pažljivo i s razlogom izabrana, ljudske osobine, jer oni međusobno razgovaraju, po nekad se posvađaju i pomire, raduju se i pate i iznad svega se vole i razumeju, čuvajući jedni druge, svoju zajednicu, svoj mali svet. U tom svetu važno je i sunce, voda, mesec, zvezda Danica i druge zvezdice, oblaci i vetar lahor.

Promocija je za mene bila izuzetan doživljaj, srela sam neke drage ljude, videla uživo junakinje Vilu i Princezu, čula sam puno lepih reči o pričama iz knjige, o mirnom životu van gradske vreve i uživala slušajući Olju kako čita delove priča, kao prava dramska umetnica i prekida kad je najzanimljivije. Mogla sam da je zamislim kako priča te priče svojim unucima, jer, tako su priče nastale.

     Na promociji se najviše pričalo o životu, načinu življenja, živom svetu. LJubav nije pominjana, ljubav se podrazumeva. Iz knjige se ljubav preliva, a ipak, ljubavi nikad dovoljno. Ti neobični junaci se vole i brinu jedni o drugima, a sve ih povezuje ljubav i briga baštovanke koja se zove Blaga. Ni to ime nije slučajno, ona je blaga i nežna prema svakom junaku, stanovniku čudesnog vrta, svima posvećuje potrebnu pažnju i pruža nesebičnu ljubav, a oni joj uzvraćaju lepotom, mirisom i svojim rodom, već šta ko ima. Ona ih uči, a zatim oni jedni na druge to prenose da je važno zajedništvo, sloga i ljubav. Knjiga obiluje mudrostima i znanjem. Ne samo da nas uči plemenitosti, dobroti i poštovanju, već nas uči i o našim običajima, osobinama i posebnostima svih biljnih i životinjskih junaka i njihovom načinu života.

Od srca preporučujem da nabavite i pročitate knjigu. Uživaćete, a verujem da ćete joj se i vraćati, takvo štivo oplemenjuje.

Znam da će biti još neka promocija, obavestiću vas na vreme.

Evo par fotografija sa promocije. Na prvoj su Vila i Princeza, pored mene i Olje, a ko su one, saznaćete kad pročitate knjigu 🙂

     U međuvremenu, svratite na Oljin blog, pročitajte neku priču, ima ih par i iz ove knjige, ali većinom su priče o običnom životu, ljubavi i plemenitosti. Uvek se sve događa s razlogom i na kraju je sve što nam se dešava zbog nečega dobro. Nije slučajno Oljin moto: Čaša je polupuna!

2 thoughts on “Šetnja čudesnim vrtom

  1. Ostavila sam ti komentar zahvalnosti ispod teksta na Fb, prevideh ovo mesto. Ne zameri. Uvek se zbunim i treba mi vreme da mi se slegne utisak kad me „zapljusne“ ljubav, kao što je ovaj tvoj tekst.
    Hvala ti do neba, dobra moja.

    • I ovde i na blogspotu su isti tekstovi. Imam blogove na obe platforme, pa, šta ko više voli.
      Hvala tebi, Olja, hvala što si prijatelj.

Затворено за коментаре.